Віктор Малєй
Фото viewingmalta.com

Всесвітня організація «Internet Living» визнала Мальту найкращим у світі місцем для життя. Мільйони туристів визнають цю невелику державу у Середземному морі найкращим місцем для відпочинку! У цьому сезоні українцям дістатися на Мальту також буде просто і швидко!
З 19 червня 2018 року авіакомпанія Air Malta розпочинає прямі перельоти з Києва до Валетти

Logo Malta

www.visitmalta.com

Перше знайомство

Республіка Мальта – країна на островах Мальтійського архіпелагу з площею, як половина Києва. Основний острів Мальта довжиною 27 км, шириною 15 км, його місцеві називають материк, а також вдвічі менший зелений острів Гозо, невеличкий двокілометровий Коміно та кілька зовсім мініатюрних. В 2007 році клімат Мальти було визначено найкращим у світі, а в 2015 всесвітня організація «Internet Living» визнала цю країну найкращим у світі місцем для життя.

! Birgu_Shoot_with_Actors_2015_33

Мальтійці з таким визначенням погоджуються і цінують своє щастя народитися та жити на прекрасному острові!

Історія заселення розпочалася ще в доісторичні часи з боку Італії. Про це свідчать залишки мегалітичних храмів на острові Гозо та на материку. Так званий гігантський храм (Ggantija Temples) на острові Гозо збудований майже шість тисяч років тому, раніше за Стоунхендж і єгипетські піраміди. Цей храм-астрономічна лабораторія є першою неолітичною спорудою такого класу.

Основна фішка – культова статуетка богині родючості з великими стегнами. Цікава і технологія реставрації пам’ятки та укріплення стін без пошкоджень, за допомогою противаг з бетонних блоків.

Мдіна. Місто-фортеця Мдіна – «мовчазне місто»-фортеця. Старовинна столиця Мальти має 4-х тисячну історію. Тут колись жив апостол Павло після кораблетрощі на шляху до Європи. У місті 300 жителів, з яких майже всі нащадки благородних лицарів. Варто відвідати катакомби Св. Павла, де хоронили померлих.
Мдіна. Місто-фортеця
Мдіна – «мовчазне місто»-фортеця. Старовинна столиця Мальти має 4-х тисячну історію. Тут колись жив апостол Павло після кораблетрощі на шляху до Європи. У місті 300 жителів, з яких майже всі нащадки благородних лицарів. Варто відвідати катакомби Св. Павла, де хоронили померлих.

Назву Малет острову дали древні фінікійці, потім тут побували всі імперії і цивілізації: Карфаген, Рим, Візантія, араби, сицилійські нормани, королівство Арагон, Франція і Великобританія. А родзинкою острова є правління мальтійського ордену Св. Іоанна Ієрусалимського, якому імператор Священної Римської імперії Карл V передав мальтійські острови в 1530 році. Останні створили неприступні фортеці, вишукані палаци і величні собори та церкви, побудували ці казкові міста та розвинену аграрну індустрію.

У 1798 році Наполеон розігнав орден, а вже через два роки Британська імперія взяла острів під свій контроль аж до незалежності у 1964. Всі цивілізації, що пронеслись над островами, як хмарки небом, залишили неповторні пам’ятки та викарбували мальтійську націю, стабільну, згуртовану, процвітаючу та дуже сучасну.

Остров’яни

Мальтійці – гостинні господарі, які знають як догодити туристу тому, що самі завзяті мандрівники. Географія мандрів – весь світ. Від гірськолижних курортів старої Європи до Америки, Канади і Нової Зеландії. А чому б і ні? Довгий туристичний сезон, що розпочинається в квітні і збір врожаю оливок закінчуються в листопаді. Мальта експортує свої вина, оливки і оливкову олію, промислові товари в Європу, навіть, рибу в Японію, а картоплю – до Італії.
Мальтійці вміють працювати але і у відпочинку та святкуванні вони неперевершені! Різноманітні фестивалі, яскраві незабутні дійства – візитівка Мальти!

! Traditional_Maltese_Boat__Luzzu_91

На Мальту приїздить до двох мільйонів туристів щороку. Середній термін перебування одного гостя – 6 ночей, середні витрати – 150 Євро з одного в день з врахуванням готелю, харчування, екскурсій і розваг.

Подорожувати та відпочивати на Мальті абсолютно безпечно! Місцеве населення гостинне і привітне, вам усе покажуть і розкажуть!

На острові немає злочинності, є одна в’язниця на 780 осіб, де половина в’язнів – іноземці, пов’язані з поширенням наркотиків.

Валетта. Жива історія

Розпочинати екскурсію по Мальті найкраще з столиці Ла Валетти, названу в честь її засновника, великого магістра La Valette. Будівництво розпочали в 1966 році на щедрі пожертвування всього християнського світу після видатної перемоги над турецькою облогою. Центр старого міста дуже охайний з пам’ятками історії на кожному кроці. Головна святиня – храм Святого Іоанна.

Неймовірно розкішний храм лицарів однойменного ордену, вони ж Госпітал’єри, вражає плануванням і багатством інтер’єру. Вісім окремих церков всередині належали восьми націям, що входили до ордену. Знаменитий восьмикінечний мальтійський хрест символізує ці вісім націй, а також вісім чеснот ордену: сила духу, розсудливість, стриманість і справедливість, а також істина, любов, мудрість і гармонія. На оздоблених позолотою стінах картини військових баталій і портрети воїнів.

Дуже приємно прогулятись прямими, як стріла вузькими вуличками Валлетти, побачити знамениті різнокольорові дерев’яні балкони та посидіти за кавою на центральній площі в найстарішому кафе Cordina 1871 року. А потім у пройтися до Палацу Великих Магістрів (зараз тут резиденція президента і парламент).

Цікаво спостерігати за пішоходами на вузьких вулицях. На Мальті рух лівосторонній, і місцеві теж так ходять. По цьому маркеру відразу можна відрізнити місцевих та англійців від решти пішоходів

Неподалік центру розкинулись вишукані сади Баракка. З відкритих майданчиків верхніх садів відкривається неймовірний краєвид на гавань Валлетти, найбільшу закриту гавані в Європі. Напроти видніються три знамениті міста Вітторіоза, Коспікуа и Сенглея, де мешкали лицарі. Зараз там розсташовані музеї морської історії та народної творчості, палац інквизитора, прекрасні церкви, яких на Мальті 365, безліч ресторанів та винних погребів.

Цього року Валетта визнана культурною столицею Європи-2018.

Gozo. Ідеальний острів

З терміналу Cirkewwa комфортний пором за півгодини вздовж архіпелагу доправляє нас на чистий, зелений і затишний острів.

Біля берегів Гозо – рай для дайверів. Саме тут можна побачити знаметину «Голубу діру» та Inland sea внутрішнє море з природнім 50-ти метровим природнім гротом до моря. Дайвінг на Мальті вважається найбезпечнішим в світі.

! Snorkelling_5

Досвідчені інструктори гарантують цікаві програми, як для початківців, так і для досвідчених пірнальників.

На Гозо є що подивитися і над водою! Цей острів затишний, іденальний для спокійного родинного відпочинку і ціни на проживання тут нижчі аніж на материку. На острові варто відвідати величні гігантські храми, фабрику кольорового скла Gozo Glass Factory з фірмовими мальтійськими сувенірами та вітряний млин 17-го століття Ta’ Kola Windmill. Лицарі ордену Св. Іоанна правили мудро і просунуто. Це були найкращі на той час вітряні млини, що вловлювали найслабший вітер. Млин являє собою 15-ти метрову капітальну кам’яну споруду-фортецю, де розміщалось власне борошномельне виробництво, невелика кузня, комора і житло.

Блакитна Лагуна
Блакитна Лагуна

Смачно пообідати можна в старовинному кафе Ta’Marija на центральній площі міста-цитаделі Вікторія. Тут вас пригостять відомим місцевим наїдком «кроликом, що довго тушкувався» під місцеве вино та в оточенні старовинниних інтерьєрів. Величні мури Цитаделі височать над Гозо. Саме ця фортеця витримала страшну облогу турків-османів в 1954 році. Доволі цікава архітектура і оформлення фортеці і палаців. Недарма при будівництві Валлетти нову фортецю просто скопіювали з давньої цитаделі.

Цитадель на острові Гозо була центром життя на Гозо ще з часів неоліту. Та такою, як ми її бачимо сьогодні, вона стала півтори тисячі років тому, за часів фінікійців а потім і римлян. Зараз на території Цитаделі музеї, залишки будівель, центральна площа, розкішний Кафедральний собор, приміщення суду
Цитадель на острові Гозо була центром життя на Гозо ще з часів неоліту. Та такою, як ми її бачимо сьогодні, вона стала півтори тисячі років тому, за часів фінікійців а потім і римлян. Зараз на території Цитаделі музеї, залишки будівель, центральна площа, розкішний Кафедральний собор, приміщення суду
Popeye Village Селище моряка Папая, де знімали відомий мюзикл і мультфільм – ідеальне місце для сімей з дітьми. Збудоване 35 років тому на березі мальовничої бухти з пляжем, селище і реквізити зараз виглядають казково!
Popeye Village
Селище моряка Папая, де знімали відомий мюзикл і мультфільм – ідеальне місце для сімей з дітьми.
Збудоване 35 років тому на березі мальовничої бухти з пляжем, селище і реквізити зараз виглядають казково!

Село Марсахлок. Рибний базар і човни, що мають очі

Цікаво відвідати суботній рибний базар в селищі Marsaxlokk. У порту пришвартовані культові жовто-блакитні рибальські човни Luzzu з традиційними очима Осіріса проти сирен та іншої морської нечисті. Захист дуже дієвий оскільки ще жоден човен з такими очима сирени не потопили.

У порту пришвартовані культові жовто-блакитні рибальські човни Luzzu з традиційними очима Осіріса проти сирен та іншої морської нечисті. Захист дуже дієвий оскільки ще жоден човен з такими очима сирени не потопили
У порту пришвартовані культові жовто-блакитні рибальські човни Luzzu з традиційними очима Осіріса проти сирен та іншої морської нечисті. Захист дуже дієвий оскільки ще жоден човен з такими очима сирени не потопили

Не згайте шанс скуштувати свіжої риби в ресторані Ta’Victor – це заклад традиційної мальтійської кухні. Як пощастить, то вас обслугує сам хазяїн Віктор, приємний чоловік років 60-ти.

 

! Live_Cooking_Session__Marsaxlokk_2015_18До всіх страв на Мальті пропонують місцеве вино. Визнані місцеві марки La Torre і Medina. Є червоне, біле, рожеве і Шираз. В результаті помірного але регулярного вживання вина мальтійці дуже рідко хворіють на діабет і серцево-судинні захворювання.

! Air_Malta_3

Із 19 червня 2018 року авіакомпанія Air Malta розпочинає прямі перельоти з Києва до Валетти щовівторка. Виліт з Києва о 21-05, з Мальти – о 16-00.
Тривалість польоту 3 години 15 хвилин. Вартість квитка (туди й назад) від 216 євро нетто. Ціна може змінюватись

www.airmalta.com 

 

Організований тур чи самостійна мандрівка

Це абсолютно різні варіанти подорожі. Хтось хоче взяти біометричного паспорта і майнути до Мальти, самостійно шукаючи житло, транспорт та маршрути. А хтось хоче придбати вже спланований і організований тур. Такі тури на високому рівні пропонує провідний український туроператор TPG. Готель вам запропонують на будь-який смак! Тур включає переліт, трансфер до готелю, проживання зі сніданками.

www.tpg.ua

Деякі варіанти такого пакету з цінами:
Blu Bay apt – 650 євро
Plaza – 650 євро
Qawra Palace – 620 євро
Dolmen – 885 євро
Paradise Bay – 715 євро

Якщо ж ви хочете мандрувати самостійно, то бронювати квитки варто тут www.airmalta.com

Житло на Мальті можна знайти по ціні від 18 євро за місце в хостелі та від 35–50 євро за номер у скромному готелі чи апартаменти, та від 100–150 євро у розкішному готелі.

Сучасна автобусна інфраструктура забезпечує місцевих жителів і туристів зручними комунікаціями в будь-яку точку обох островів: Мальта і Гозо.
На кожній зупинці вказані номери маршрутів, напрямок і детальний розклад.

Є дуже зручні проїзні квитки «Tallinja card» на різну кількість днів.

EXPLORE – найбільш зручний для стандартного 7-денного відпочинку. Ціна 21 Євро. Цей безлімітний проїзний квиток дійсний на всіх маршрутах упродовж семи днів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

20 − twelve =