Віктор Малей
Фото надані Робертом Еркеленсом

Наприкінці вересня мій давній товариш Роберт Еркеленс із Нідерландів запросив відсвяткувати свій 70-й день народження. Сімдесят років у Голландії – це той вік, коли починається найщасливіший період життя. Все є: мінімальна державна пенсія 950 євро, плюс кожен пенсіонер має власну недержавну пенсію, часто набагато більшу, є заощадження і, головне, є безмежний вільний час для реалізації ідей, подорожей, нових справ, волонтерства… Одна з таких задумок і була успішно реалізована в замку Ter Horst, Loenen, що розташований у мальовничому національному парку в регіоні Aсhterhoek або ж Закуття, провінція Гелдерланд

 

9.2_Kasteel_Ter_Horst

Замок Ter Horst, один з найкращих діючих замків Голландії XIII століття, має класичну архітектуру і все належне: озеро, місток через рів з водою, центральний двір, оточений конюшнями, коморами та житлом для челяді.

Власники, герцоги Гелдерланду в хтозна якому поколінні, проживають у замку і підтримують його в гарному стані. Це коштує недешево, тому частину витрат дотує держава, а частину вони заробляють самостійно за рахунок проведення урочистих подій, церемоній та виставок…

! ранок- все готово
Замок і павільйон

Для проведення заходу у дворі замку було зведено цілий зал зі столами, сценою і люстрами на стелі. Цим займаються спеціалізовані кейтерингові фірми, тому все виконується швидко і якісно. Вони ж забезпечують напоями, їжею і сервісом.

Шведський стіл з вишуканими морськими делікатесами: устриці, креветки, біла і червона риба, всіляка м’ясна смакота та безліч салатів.

! устрична феєрія

Все сервіроване невеликими порціями, для зручності. Італійське вино, віскі, пиво, каву, безалкогольні напої та різні смаколики від шеф-повара безперервно розносили офіціанти.

Гостей розвеселяли відомі музичні групи: три місцеві і Майк Санчес з Великобританії. З 2009 року, займаючись фізичними вправами, я слухаю композицію Майка «Red, hot mamma» – вона і мертвого заведе.

Гостей, що з’їхались з усієї Європи, Роберт розселив у чудовому парку-готелі, де просто на пішохідних доріжках ростуть білі гриби. Збирати їх не можна, бо це частина біоценозу і харч для білок.

До замку підвозили на антикварному автобусі 50-х років знаменитої американської автобусної компанії Greyhound. Відповідно вбраний водій та стильні плакати і ретромелодії тих років у салоні створюють атмосферу неповторності події.

! На вході в зал

Відповідно до дрескоду, всі чоловіки вбрані у смокінги, а жінки – у вечірні сукні. У Києві є дві фірми прокату смокінгів. Я орендував собі смокінг під ключ (із сорочкою, запонками, метеликом, кушаком, туфлями та індивідуальною підгонкою) на Деміївській за 2000 гривень. Фірма пропонує безліч різноманітного одягу і ці послуги дуже популярні, особливо на новорічні свята.

Час приїзду регламентовано від 16.00 до 17.00. В цей час сяючий іменинник зустрічає гостей на вході до імпровізованої зали, вони його урочисто вітають і вручають подарунки. Це можуть бути картини, скульптури, елітні напої та інше. Я подарував українську вишиванку ручної роботи.

! IMG-20171013-WA0000
Роберт Еркеленс і Віктор Малей

О 17.00 дійство починається з вітальної промови винуватця події до шановного зібрання. Багато гумору, спогадів та звернень до друзів у залі. Йому допомагає відома місцева співачка. Офіціанти розносять напої і канапки. Музики грають джаз, бугі-вугі і рок-н-рол.

! оплески

Невимушена весела атмосфера спонукає до розмов і ось вже гамір заглушає музику. Так за розмовами і наїдками пролітають години. Тому коли за піаніно сідає маестро рок-н-ролу Майк Санчес, перебираюсь ближче до сцени. Тут пани в смокінгах і дами у вечірніх сукнях запально танцюють бугі-вугі та інші, заборонені в СРСР, буржуйські танці з вихилясами. Дехто танцює доволі майстерно – відчувається школа і бурхлива молодість.

! танцівниця

Голландці завжди святкують весело. Багато жартів і сміху. Люблять пожартувати, згадати якісь конфузи. Тостів не говорять. Просто іде програма з живою музикою і спілкування під частування вишуканими наїдками та напоями. Часто досить екзотичними, тоді «знавці» діляться секретами правильного споживання на власному прикладі. Взагалі, всі налаштовані дізнатися і перейняти щось нове і корисне.

! весела розмова з Долфом і його дітьми

На таких вечірках п’ють у міру. А по-серйозному напиваються на масових святах типу Маді-Гра, аналог масляниці. Це дійство проходить наприкінці лютого з яскравими карнавалами і пивом без міри. Ось тут вже повний релакс.

! в камінному залі замку

Але за місцевими законами, о 23.00, всюди має бути тихо. Тому всі бажаючі перебираються в покої замку. Після короткої екскурсії сідаємо у великій камінній залі і слухаємо фортепіано. А з портретів на стінах нас приязно розглядають благородні предки господарів.

! в замку

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

4 × five =