Наш улюблений вид спорту – сидіти десь на вулиці у кафе та неквапно пити каву або пиво», – жартують хорвати.

Так, посидіти тут полюбляють. У будь-якому містечку центр – це обов’язкова кафешно-ресторанна зона, вщент заповнена людьми. Навіть у будній день. Найпопулярніші напої – кава та пиво. Кава, звісно, потребує солодощів, а пиво дещо інших страв. Тому хорватська кухня – це, в першу чергу, морепродукти, пршут, сири та солодощі.

З морепродуктів пальму першості впевнено тримає кальмар. Кальмари гриль, кальмари фрі або салат з кальмарів – обов’язкові страви усіх приморських ресторанів.

За кальмарами розташувались усілякі креветки, а на третьому місці – різноманітна морська риба (сібас, дорада, ловрак та ін..)

000 DSC_652

Окремо виділимо вустриць. Їх тут вирощують у слабосолоній воді, як правило, у гирлах річок чи на мілководді. Ростуть ці істоти як виноград – кетягами, але під водою.
Драглистий делікатес подають по півдюжини на порцію. Разом із лимоном і білим вином. Лимоном поливають, а вином – запивають

Салат з морепродуктами
Салат з морепродуктами

Щодо м’яса – тут єдиний і беззастережний лідер на ім’я пршут. Величезний свинячий окіст коптять на вугіллі або в’ялять на сонці та морському вітрі кілька місяців. Тому ціна за кілограм починається від 20 євро. Зазвичай пршут нарізають тонесенькими скибочками, що буквально розчиняються у роті. Разом із пршутом традиційно подають кілька сортів сирів – коров’ячих, овечих та козячих.

Ще свинину запікають на вугіллі. Тушу насаджують на палю й готують на вогні три-чотири години. М’ясо ніжне і соковите. Така страва популярна на континентальній частині, далі від узбережжя.

Сири тут скрізь, але найсмачніший – той, що продається в горах. Якось подорожуючи, ми купили майже кілограм овечого сиру. На сувеніри – подумали ми. Але друзі й родичі залишились без смачного сувеніра – кілограм на двох дорослих і двох дітей «розтанув» вже через пару годин.

Щодо солодощів – це морозиво, морозиво і ще раз морозиво. Особливо влітку. Воно продається буквально на кожному кроці, і встояти перед таким розмаїттям не може ніхто. Наприклад, в Хорватії легко можна зустріти брутальних байкерів у косухах (шкіряних куртках), що замість пляшки пива тримають у руках величезне морозиво. Причому, задоволення від цього отримують не менше, ніж від пива.

000 DSC_1119

Продавці морозива розважають публіку, майструючи з морозива кумедних чоловічків. А іноді – майже цирковими номерами. Наприклад, один ложкою кидає кульку морозива своєму колезі, який стоїть метрів за 10 (так, так, метрів за 10) і ловить морозиво ротом. У це важко повірити, поки не побачиш на власні очі.

Катерина Літвінко
Фото автора

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

one × 4 =