Екологи розрахували щорічну межу допустимого використання ресурсів нашої планети. І цього року ми використали ліміт 2 серпня.

Методика, яку застосовують науковці з Global Footprint Network, група екологів в американському місті Окленд, вимірює поновлювані ресурси планети. Вона дозволяє точно розрахувати день у році, з якого Земля вже не в змозі відновити спожиті людиною ресурси – і коли люди починають руйнувати своє середовище проживання. Про У 2017 році ця “точка неповернення” припадає на 2 серпня – це на 6 днів раніше, ніж в 2016.

Людство споживає більше деревини, рослин, харчів, риби і всього іншого, ніж водойми, ліси і поля в змозі створити і відновити самостійно.

“Планета – це не інтернет-магазин з нескінченними запасами товарів. Супермаркет під назвою Земля спорожнів, – попереджає Крістоф Реттгерс  з молодіжного об’єднання екологів. – Все, що ми споживемо в цьому році після 2 серпня, вкрадено у майбутніх поколінь. Завдання політиків – не допустити цього”.

Причому з ростом населення планети зростає і споживання вуглеводнів, продуктів харчування, води. Як чисто математично підрахували вчені, для задоволення запитів сьогоднішнього людства потрібно 1,7 планет Земля.

“Якщо ми не зупинимося, то до 2030 року знадобляться вже дві планети, до 2050 року – цілих три”, – б’є на сполох Юрген Кірш з німецького відділення Greenpeace.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

eighteen − three =