Світлана Кабиш

Що таке Юрмала? Пуща-Водиця підвищеного комфорту, перенесена на балтійське узбережжя? Покинута домівка «Нової хвилі»? Європейський морський курорт з абсолютно особливою атмосферою і мінеральними джерелами на додачу? Чула і ті, й інші думки, отже, рішення могло бути тільки одне: їхати і знайомитися.

В Юрмалі було вітряно. Ні, трохи не так. Центральною вулицею курортного містечка, що простяглося аж на 30 км вздовж узбережжя Балтійського моря, шугав свіжий вітерець, тріпочучи готельні банери та лляні рушники у сувенірних ятках. Дерев’яні будиночки, що ніби відбрунькувалися від ризького арт-нуво, та сучасні вілли – переважно невисокі й елегантно-лаконічні – спокійно сприймали штурханці вітру: між річкою Лієлупе та морем вітер частий гість. Море було десь за неширокою смугою сосен. У цьому ліску вітер ледь відчувався: чаївся, хитрун. Бо що ближче був край лісу (останні сосни вже спиналися на невисоку дюну), то краще я чула його голос. Ось вершечок дюни і – простір. Піщаний пляж, море, небо… Вітер переможно співав, а хвилі аплодували йому стоячи. Втомившись, припадали до рівного берега, відступали, лишаючи на піску пінні калюжки.

Балтійське море виглядало незнайомим і, зізнаюся, не вельми привітним. Але хіба якесь море буває привітним у шторм? Тож я вирішила, що маю продовжити знайомство іншим разом, перечекавши негоду в готелі.

00 1

Готель SemaraH Hotel Lielupe SPA& Conferences 4* в одному з найвіддаленіших і найбільш «відпочинкових» районів довжелезної Юрмали виявився напрочуд вдалим вибором. До моря – та сама неширока смуга сосен. Із верхнього поверху можна милуватися ним у будь-яку погоду. Причому, якщо номер у вас нижче, можете споглядати морські простори з бару. Там і конференц-зал з терасою – як не подихати свіжим повітрям у перерві?

Крім краєвиду, готель сподобався відмінним spa-центром (ось де негода не завадить водним розвагам), просторими номерами, багатим сніданком. Сюди можна не тільки на конференцію, а й на відпочинок з родиною. Діток не просто не обмежують, вони – шановані гості, а це нечасто поєднується із конференц-статусом.

На рецепції – дитячий check-in під відповідним написом: приступочка в пару кольорових сходинок, аркуші та кольорові олівці. Дрібничка, але дуже приємна і корисна: юний мандрівник і дорослим не заважає, і набуває власного досвіду у «туристичних процесах».

00 3

Загалом у Юрмалі з готелями «склалося». Якщо хочете ще більшого комфорту, бронюйте Baltic Beach Hotel&Spa 5*, що у центральній частині містечка. Виправдовує свою категорію повністю. Стоїть просто на березі (туристичним сленгом «перша лінія») – ніби великий круїзний лайнер на перепочинку. Крім обов’язкового набору послуг – не просто заявлене у назві spa, а медичний центр. Сюди я тільки забігла подивитись, та навіть за ті кілька хвилин енергійна пані хостес, яку хочеться назвати хазяйкою цієї скарбнички, дала мені зрозуміти, що принаймні десяток із 400 тамтешніх процедур мені не завадять. Хоча навіть без процедур власний пляж та басейн із теплою морською водою дуже вагомий аргумент на користь цього готелю.

00 Jurmala4

До речі, пляжів у Юрмалі – аж 32 кілометри. Зручні й чисті: з року в рік заслужено отримують «блакитного прапора». Легкодосяжні: Юрмала розташована на відстані 15–20 хвилин автомобілем як з міста Риги, так і з аеропорту. І – увага – ці пляжі можуть подарувати вам дещо особливе: шматочок бурштину із глибин Балтійського моря.

Отже, Юрмала насправді курорт. Причому дуже розмаїтий. Тут добре дихати: крім морських мінералів та іонів, у повітрі соснові фітонциди. Тут добре відновлюватись: для цього Юрмала пропонує власні лікувальні мінеральні води і торф’яні грязі. Тут добре рухатися: крім плавання в морі – яхтинг, гольф, найбільший у Північній Європі цілорічний аквапарк «Лива», біг, велосипед, врешті-решт прогулянки в лісі. Та й не тільки в лісі – непомітні на перший погляд архітектурні «родзинки» міста подарують втіху не на одну годину. Тут добре їсти: латвійська кухня здорова й смачна, а ресторанів та кав’ярень повно. Два з них – Laivas і 36.Linija в Юрмалі, входять до престижного кулінарного гіда White Guide Nordic, такого собі Michelin – у північних країн.

Улітку у Юрмалі не буває спекотно
Улітку у Юрмалі не буває спекотно

До гастро-смаколиків додайте ще й поживу для душі: столиця європейського модерну Рига з її культурним життям та нічним драйвом – мистецькими подіями,концертами, фестивалями, ярмарками – просто поруч. Ну й не забудьте: з Риги можна поромом зганяти на деньок у Стокгольм.

А ще можна сказати так: Юрмала – це коктейль. Ароматний. Свіжий. Корисний. Решту додайте за смаком.

Юрмала – морський оздоровчий та лікувальний курорт європейського рівня зі своїми особливостями:


  • відстань від Риги до Юрмали – 20 км;
  • пряме авіасполучення між Києвом і Ригою (щоденно, цілий рік) та між Одесою і Ригою (3 рази на тиждень з 30.04 по 27.10); автобуси з Києва та Одеси, поїзд через Мінськ;
  • нежаркий клімат – у розпал сезону в липні-серпні температура повітря 19–24 °С, води 17–21°С – коли відпочинок не починається зі стресу через різку зміну клімату, а відтак оздоровлення починається з першого дня на курорті. І повернення додому також комфортне, без ризику захворіти;
  • європейський сервіс відповідно до стандартів Євросоюзу за прийнятними цінами;
  • культурне та світське життя як в самій Юрмалі (концертний зал Дзінтарі, галереї та вулиця Йомас), так і в столиці зі своїм Старим Містом, фестивалями, концертами, театрами та музеями;
  • лікувальні фактори у вигляді власної мінеральної води (сірководневої, бромистої та хлоридно-натрієвої, в тому числі питної) та лікувальних грязей (торф’яних та сапропелевих) у санаторіях, реабілітаційних та SPA центрах; курортні фактори успішно використовуються при реабілітації та лікуванні серцево-судинної, нервової та системи травлення, опорно-рухового апарату, при порушенні обміну речовин і в якості антистрес-терапії у будь-яку пору року;
  • європейська інфраструктура: готелі від 2*до 5*; вілли та апартаменти (від 45 євро за добу з людини); велосипедні доріжки, гольф-поля, тенісні корти, музеї… А також розташовані поблизу міста для екскурсій – Елгава, Сігулда та Цесис

 

За організацію мандрівки дякуємо туристичній компанії «Делфа-Тур»

www.delfa.com.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

10 + 8 =