Що перше спадає на думку пересічному українцеві, коли йдеться про Кіпр? Отож! Кіпрські офшори. В уявленні багатьох наших співгромадян Кіпр постає таким собі середземноморським островом скарбів, куди численні олігархи з усього світу спрямовують свої мільярдні статки. З Кіпром також асоціюється і розкішний відпочинок… Де був наш депутат під час парламентських слухань? Та ясна річ, розважався на своїй яхті на Кіпрі. До поїздки в цю країну я керувалася саме такими стереотипами

Марія Берлінська

Тим часом у google разом зі словом «Кіпр» в україномовному сегменті шукають слова «погода», «відпочинок», «ціни», «віза», «фото». Очевидно, що для українських туристів Кіпр цікавий, Україна впевнено тримається в першій п’ятірці країн пострадянського простору, звідки на острів приїжджає найбільше гостей.

Я планую довідатись, чим живуть кіпріоти і чи можуть прості українці дозволити собі відпустку на райському острові. Ще подивлюся на нього з висоти пташиного польоту, бо везу з собою дрон!

site IVA_0148
Весняний Кіпр. Фото Миколи Іващенка

Кіпре, зустрічай нас!

Наша мандрівка на Кіпр відбулася наприкінці січня. З українських морозів наш літак бере курс на південь, туди, де зелено, тепло і зима виглядає геть інакше.

Тригодинний політ – і ось уже Ларнака зустрічає теплим морським вітром. Прибережні міста і села тонкими лініями пролягають між горами і Середземним морем. Швидкісна траса біжить узбережжям, вітряки і пальми ловлять вітер. Починається подорож групи українських журналістів по острову, де цивілізація зародилася ще десять тисяч років тому. Нас чекають міста Ларнака, Пафос, Лімасол, Нікосія, численні гірські села. І нарешті – головна подія – урочистості у Пафосі, який визнано культурною столицею Європи в 2017 році.

www.fotolarko.com.cy
Пафос-2017 – культурна столиця Європи Цьогоріч місто Пафос оголошено культурною столицею Європи. Увесь рік тут проходитимуть масштабні світові культурні події – театральні вистави, арт-перфоманси, концерти. Програма грандіозна: понад 300 різноманітних культурних подій! Тож не прогавте свій шанс побувати на острові Афродіти! Календар подій тут: www.visitcyprus.com www.pafos2017.eu

Узимку на узбережжі можна погрітися на сонечку, а за якихось півгодини поїздки на авто вже грати в сніжки у горах. Тому тут гірськолижні курорти і яхтинг по сусідству. Лагідний клімат дає змогу вирощувати цитрусові і банани, оливки, збирати урожай овочів кілька разів на рік.

На піщаних пляжах острова морські черепахи відкладають яйця. А на солоні озера Ларнаки щороку прилітають тисячі рожевих фламінго. Ларнака, до слова, місто-побратим нашої Одеси.

site Larnaca_KatoDrys_View01_Silvio_Rusmigo
Село Като-Дрис. Silvio Augusto Rusmigo

Та на Кіпр їдуть не лише за морем і сонцем. Історична і культурна спадщина острова вабить тисячі туристів. Тут з піни морської вийшла Афродіта, острів завойовував Александр Македонський, проконсулом тут був Цицерон, у місті Пафос правила відома єгипетська цариця Клеопатра. На Кіпрі проповідували християнські апостоли, зокрема – Павло.

Кіпріоти – гостинний і дуже толерантний народ. Тут немає жебраків і майже немає криміналу, мешканці часто залишають машини і будинки відчиненими, зокрема це пов’язано з тим, що вивезти крадене з острова майже неможливо. Більшість острів’ян добре знають англійську, тож порозумітися – не проблема! До туристів ставляться спокійно і привітно – ніякого нав’язливого сервісу ми не зустрічали.

Іноді демонструють широку обізнаність з нашою вітчизняною реальністю.

В одній з таверн, наприклад, власник – дідусь років 70, довго і натхненно розповідав нам історію України ХХ століття.
Вино тут п’ють за кожною трапезою, веселі народні гуляння з танцями можуть тривати далеко за північ. Але ніхто не впивається. Наша гід розповідала, що за 20 років життя на острові жодного разу не бачила когось геть п’яним. Напитися і впасти під стіл вважається ганебним.

На острові безліч храмів і церков. Вони відкриті для туристів, можна поставити свічки, помолитися, просто подивитися на внутрішнє убранство храмів. Але потрібно дотримуватись певного дрес-коду.

Марія Берлінська, українська волонтерка, директор Центру підтримки аеророзвідки, запускає дрон на острові Кіпр

Оскільки кіпріоти – люди віруючі, усі церковні свята тут неодмінно включають похід до церкви. Церква присутня у всіх сферах життя кіпріотів – наприклад, велика частина акцій єдиного пивного заводу належить Кіпрській православній церкві. Найбільшим землевласником на острові теж є церква. Є в церкви і свої винокурні, де дозріває церковне вино кумандарія.

Кумандарія – місцевий спеціалітет. Солодке густе вино, пляшечку якого можна привезти додому як сувенір.

Церковні свята на Кіпрі визнаються державою, відзначаються усіма кіпріотами з дотриманням традицій. На час свят на острові зачиняється все. Наприклад, 15 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці, п’ять днів до і п’ять після ніхто нічого не робить. Те саме на Великдень та Різдво.

Цікаво, що церковний шлюб тут також визнаний державою і часто люди вінчаються, а не розписуються.

site City of Limassol-0783-IMG_9183_Agis_Agisilaou
Перукарня в Лімасолі. AGIS AGISILAOU

Як живуть кіпріоти

Вони нікуди не квапляться. Може, тому живуть доволі довго – у середньому до 80–85 років. Щоденна сієста триває з першої до третьої дня взимку, а влітку з першої до четвертої.
Середня зарплатня на острові 1500 євро.

Однокімнатна квартира в Лімасолі на узбережжі коштуватиме тут близько 300 тисяч євро, а в селі вглиб острова можна знайти хату і за 60 тисяч.

Мінімальна пенсія на Кіпрі – 368 євро, це так звана пенсія домогосподарки, середня пенсія становить 600 євро, у чиновників пенсії починаються від 1500 євро.

Приватні школи коштують від 2 до 15 тисяч євро на рік. Взагалі, хоч як це дивно, однією з найпрестижніших професій тут є вчительська. Бути вчителями хочуть всі – зарплатня 1500 євро та три місяці гарантованої відпустки.

Чим годують на Кіпрі

Готують тут часто, ситно і дуже смачно. Середземноморська кухня проста до геніальності, тут не пропонують якихось хитрих страв, їжа натуральна, свіжа і поживна.

Обід може бути таким: вино або зіванія (місцева виноградна горілка), сири, домашній хліб, салат, морепродукти (риба, кальмари, креветки, восьминоги, мідії та інша живність щойно з моря), картопля фрі, різноманітні соуси, баранина… Все це може повторюватись у різних варіаціях, але й однієї страви достатньо, щоб наїстися. А ще ж десерти і кава! Кава чорна, густа і міцна.

site 13131362_1091943920876368_3878801494008151882_o

Тут майже немає чорного хліба, у селах хліб досі печуть самі господині. На Водохрещу беруть освячену воду, роблять закваску, яку зберігають у холодильнику. Печі в селах на вулиці, хліб печуть не лише простий, а й з овечим та козячим сиром. На Великдень випікають флауни – змішують кілька сирів з козячого молока, яйця, іноді підсмажені конопляні зернята – все це кладуть у розкачане тісто і защипують, як хінкалі. Виходить дуже смачно.

Снідають острів’яни йогуртами з козячого молока, додають мед і сухофрукти.

Окремий предмет гордості – кіпрські вина. Це одна з основних експортних статей у країні. Місцеві вина отримують призи міжнародних конкурсів, власники винокурень запрошують до себе на дегустації.

Всі продукти натуральні, жодної хімії, для кіпріотів це принципове питання. У мене склалося враження, що Кіпр – одне з найкращих місць у світі для здорового способу життя.

І знайте, якщо скуштуєте на Кіпрі апельсинів, то потім вже не зможете їсти ті, що продають в наших маркетах!

site Pafos Castle-2199-IMG_4449_Agis_Agisilaou
Набережна міста Пафосу. AGIS AGISILAOU

Лайфхаки для туриста

На Кіпрі є круті мережеві готелі, дорогі ресторани. Але більшість туристичного сектору спрямована не на відпочинок рівня «лакшері», а на гостей середніх статків. Тут можна зняти будь-яке житло – від апартаментів до кімнат у хостелі. Можна орендувати автівку, мотоцикл, велосипед.

Якщо заздалегідь подбати про квитки та помоніторити варіанти помешкання, відпочити і помандрувати на Кіпрі можна дешево. Наприклад, можна знайти помешкання за 30 хвилин їзди велосипедом до моря за 20 євро на добу, навіть зі сніданком. Оренда авто стартує від 30 євро за добу.

На Кіпрі немає платних пляжів, готелям заборонено займати лежаками більш як 50 відсотків території, тому вихід до моря вільний.
Стартовий пакет тут коштує два євро, дзвінок в Україну 6 центів, 15 євро півтора гіга мобільного інтернету, ловить він навіть у горах.

А ще – тут безліч котів, просто острів суцільного котячого щастя. Риболовля з берега не потребуватиме окремого дозволу, а щоб рибалити з човна, потрібна ліцензія. Для дайвінгу тут є кілька затоплених кораблів: шведське торгове судно затонуло випадково, решту затопили спеціально для дайверських занурень.

У моєму серці Кіпр залишився островом неквапливого літа, котячого щастя, білих кораблів та засніжених гір. А офшори, як з’ясувалося, тут давно в минулому!

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

four × 5 =