Найкраща кава росте в Індонезії. Голландці довідались про це ще у XVIII столітті, коли каву, привезену ними з острова Ява, оцінили всюди в Європі. «Мені, будь ласка, чашечку Яви», – казали європейці, замовляючи каву.
Існує чимало сортів індонезійської кави і ще більше рецептів її приготування. Деякі з них дуже прості і їх можна готувати вдома, аби відчути кавовий смак Індонезії

Початок кавової епохи

У XVIII столітті кава і чай були важливим товаром для Голландської Ост-Індської компанії (VOC), особливо на сході Індонезії. Кавові плантації VOC були зосереджені на острові Ява, зокрема в Пріангані (Західна Ява).

Фінансові проблеми в Нідерландах привели Йоханнеса Ван дер Боша до острова Ява. Саме він запровадив поняття «cultuurstelsel» (примусове вирощування), перебуваючи на посаді генерала-губернатора Голландської Ост-Індії (1880–1883 рр.). Ван дер Бош вимагав від кожного села виділити частину своєї землі для посадки експортних товарів важливого значення, таких як кава, цукрова тростина та індиго. З 1831 року ці товари допомагали Нідерландам покривати фінансові борги, а також поповнювати національні рахунки.

1900nl-indie2

Добре відома кава Ява зробила Амстердам важливим світовим ринком кавової продукції, а високоякісні кавові зерна з Яви поширювалися по всій Європі. На той час кава Ява була дуже популярним напоєм серед європейців, тому вони називали чашку кави «чашкою Яви». До середини 1900-х років каву Ява називали найкращою у світі. Приблизно в 1780 році Суматра почала розглядати каву як нове джерело економіки, а на початку XIX століття – й Балі. Експорт кави з острова Ява скоротився в період 1780–1930 рр., тоді як з навколишніх районів збільшився вдвічі.

Найдавніший вид кави, посаджений в Індонезії, це арабіка. Найбільші плантації цього виду кави простягалися на високогір’ї Іджен (Східна Ява), високогір’ї Тораджа (Сулавесі) та верхньому схилі гори Букіт Барісан (Суматра), такі як Манделінг та Сідікаланг Лінтонг, а також на високогір’ї Гайо (Ачех). На початку XIXстоліття голландці заклали плантацію кави робуста, яка вважалася стійкішою до шкідників і, таким чином, робуста стала альтернативою каві виду арабіка і ліберіка, схильних до інфекцій. Крім того, цей новий вид також добре ріс у низинних районах.

expensive-coffee-indonesia-top

Лувак – найдорожча у світі кава

Кава лувак виробляється лише в Індонезії на островах Ява, Суматра і Сулавесі. Ціна цієї кави обумовлена технологією виробництва. Головним «знаряддям» для виробництва кави лувак є маленький звір, який теж зветься лувак і дуже полюбляє їсти стиглі кавові плоди. Раніше плантатори вважали його шкідником, який поїдає урожай, та потім виявили, що зерна, які не перетравлюються і виходять з кишкового тракту тваринки, проходять таку ферментацію, що кава з них набуває неймовірного шоколадно-карамельного смаку. Згодом каву лувак оцінили в усьому світі. Коштує кілограм цієї кави близько 400 євро, така висока ціна обумовлена ще і тим, що кави лувак збирають мало – усього 250 кілограмів на рік. Жодним штучним способом неможливо обробити кавові зерна так, як це робить індонезійське звірятко лувак

sum_1130_2100-1760x1172

Знайомтесь – кава

На основі відомостей Індонезійської асоціації експортерів кави, арабіка і робуста – це два популярні види кави, які виробляються в Індонезії. Існують чотири відомі сорти кави арабіка: кава Манделінг (Mandheling) / Гайо (Gayo) з Північної Суматри, кава Ява (Java) зі Східної Яви, кава Тораджа (Toraja) / Калосі (Kalosi) з острова Сулавесі і кава Балі Кінтамані (Bali Kintamani) з острова Балі.

17

Кава Манделінг з Суматри

Манделінг Гайо належать до етнічної групи (народу манделінг), які виробляють каву в регіоні Тапанулі Північної Суматри. Кава Манделінг вирощується в горах Гайо, високогір’ї провінції Ачех і Північної Суматри.

Чудовий аромат і смак, а також гарна і легка кислотність, середня та густа консистенція роблять каву Манделінг особливим товаром. Інша родзинка, що робить каву Манделінг унікальною, – це технологія обробки, яка використовується місцевим народом манделінг і називається «giling basah», або вологе лущення.

Кава Ява зі Східної Яви

Кава Ява (Java) є одним із лідерів кави світового класу і досить відома в Європі. Вона вирощується на плато вулкана Іджен у Східній Яві. Кава має гарний аромат і смак, пряні ноти, високу чисту кислотність і середню консистенцію.

Кава Тораджа з острова Сулавесі

Кава Тораджа/Калосі (Toraja/Kalosi) із Сулавесі є одним з лідерів кави світового класу і також добре відома. Сорт кави Тораджа/Калосі зазвичай вирощується на маленьких сімейних фермах у гірському районі Тораджа. Ця кава має чудовий аромат, багатогранний смак, середню консистенцію і збалансований гіркий присмак.

Кава Балі Кінтамані з острова Балі

Кава Балі Кінтамані (Bali Kintamani) походить від «Кінтаман» – назви гірського району на півночі Балі. Люди цього регіону, як правило, обробляють зерна кави вологим методом. Цей сорт кави має приємний аромат і унікальний смак, кислотність – від середньої до високої, середню консистенцію. Кава Балі Кінтамані добре відома в Японії, деяких країнах Європи та Америки.

20150704_131234-kopi-tubruk

Кава Тубрук

Tubruk яванскою мовою означає «розбивання». Принципом приготування цього кавового напою є поєднання традиційно обсмажених і помелених кавових зерен і води.
У традиційній індонезійській кав’ярні ніколи не використовується кавомашина. Мелену каву кладуть у чашку, додають цукор, заливають гарячою водою, а потім перемішують. Гаряча вода вбере екстракт кави з порошку, залишаючи осад на дні чашки.
Кава Тубрук подається в традиційній кав’ярні в більшості регіонів Індонезії. Кожна кав’ярня є унікальною завдяки використанню різних сортів кави для приготування напою Тубрук. Деякі кав’ярні також подрібнюють і підсмажують кавове насіння, додаючи різноманітності у кавові напої, які вони пропонують.

feature-golden-delicious-padang-egg-coffee-500x750-i163-kopi-talua

Кава Талуа

Талуа мовою мінанг означає яйце. Звичка змішувати каву або чай з яйцем успадкована народом мінанг, що живе в Західній Суматрі. Вважається, що напій Талуа підтримує тонус.
Цей традиційний рецепт можна готувати з різними видами кави, навіть з розчинною кавою. Метод подачі дуже простий. Потрібно змішати мелену каву з цукром, повну чайну ложку згущеного молока і яєчний жовток. Розмішайте суміш при додаванні гарячої води в чашку, щоб яєчний жовток добре розчинився. Результатом буде багатий і дуже густий кавовий напій з невеликою кількістю піни на поверхні. Хм … rancakbana! (мовою мінанг «дуже смачно»).

kopi-daun

Кава Даун

Цей напій з листя кавового дерева полюбляють мешканці Західної Суматри. Традиція споживання кавового листя почалося в колоніальну епоху Голландської Ост-Індської компанії. Говорять, що під час окупації колоністи забирали всі кавові плоди, вирощені в Західній Суматрі, і дозволяли місцевим жителям брати тільки листя. Відчайдушно бажаючи спробувати кавовий напій, місцеві жителі варили листя кави і змішували його з пальмовим цукром і паличкою кориці, в результаті виходив теплий напій з легким смаком кави.
Незважаючи на те, що нині вже ніхто не забороняє мешканцям Західної Суматри готувати справжню міцну каву, кавовий напій Даун залишається тут улюбленим напоєм. Кажуть, що кава Даун дуже корисна для здоров’я, усуває мігрені та нормалізує артеріальний тиск.

1a-kopi-durian

Кава дуріан

Північна Суматра відома своєю рослиною «дуріан». Більш того, цей культовий фрукт якось впливає на звички людей в Медані, столиці провінції, що відображається в особливому напої під назвою кава Дуріан. Місцеві кав’ярні в Медані змішують відому каву Манделінг або Сідікаланг зі згущеним молоком і місцевим фруктом дуріан для створення кавового напою Дуріан. Згущене молоко пом’ягшує сильний смак дуріана і, змішуючись з кавою,створює збагачений ароматний напій зі смаком фруктів дуріан. Каву Дуріан варто спробувати, коли ви будете в Медані.

dscf9645

Кава Джосс

Джосс є індонезійським сленгом для визначення «добрий» або «чудовий». Якщо ви замовите цей напій у меню будь-якого angkringan у Джок’якарті, ви отримаєте склянку кави Тубрук. Згодом продавець покладе шматочок деревного вугілля, що горить, до вашоїсклянки кави. Звук «джосс», який з’являється, коли вугілля повільно занурюється в склянці, і є назвою напою, а чудовий смак є результатом поєднання гарячого вугілля і кави, яку місцеві жителі зазвичай називають «джосс». Вважається, що вугілля зменшує рівень кофеїну в каві. Правда це чи ні, проте завжди приємно насолоджуватися відчуттям тепла від гарячого вугілля і кавою водночас. Джосс!

kopi-takar-571f72e33fafbd180a87c216

Кава Такар

Кава Такар є родзинкою села Пакантан у регіоні Манделінг Натал Північної Суматри. Цей регіон славиться неперевершеною якістю кави Манделінг, відомої у всьому світі. Сама по собі кава Такар є способом подачі кави Манделінг.
Подається напій у традиційній чашці зі шкаралупи кокосового горіха. Мелена кава Манделінг заварюється кип’яченою водою з пальмовим цукром. Потім використовують паличку кориці як соломинку, щоб не пити напій прямо з чашки.
Кава Такар – це спадщина народу Манделінг Натал.

manfaat-lulur-cokelat-kopi-strawberry-green-tea

Лулур – кава для краси

Світла бездоганна шкіра є стандартом індонезійської краси. Вважається, що стародавні індонезійські принцеси застосовували лулур (індонезійський скраб для тіла з трав і спецій) для краси своєї шкіри.

Цей скраб згадується в книзі Луїзи Джумарані «Основи індонезійського спа: Спа Індонезії – Гая, Ява і Балі»; найвідомішим видом скрабу лулур є кавовий лулур (кавовий скраб для тіла).
Кавові зерна містять антиоксидантні олії, які відбілюють і пом’якшують шкіру. Лулур можна робити в домашніх умовах.

Ось рецепт з веб-сайту www.kompas.com: для домашнього лулур знадобиться: півкілограма кавових зерен, оливкова олія, порошок ямсу. Необхідно розмолоти кавові зерна до стану порошку, потім змішати з оливковою олією і порошком ямсу, щоб отримати скраб для тіла. Нанесіть скраб на все тіло і залиште його приблизно на 1 годину, щоб шкіра ввібрала ефірну олію скрабу. Потім змийте скраб підсоленою гарячою водою.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

4 − three =