Ірина Малишева

Отже, ви приїхали до Таїланду. Незалежно від того, що ви запланували в цій поїздці – безліч екскурсій, походи по магазинах, пляжний відпочинок або ж треки по джунглях, – обов’язково варто присвятити час тайському масажу і тайським SPA-салонам. Добре, що йти за цим далеко не доведеться. Масажні салони в Таїланді – буквально за кожними дверима. Вуличні масажні салони – простіші. SPA-салони при готелях – багатші. Тут майже кожен готель має свій SPA. Але незалежно від вашого вибору ви будете задоволені.

Мистецтво тайського масажу сформувалося під впливом староіндійської та старокитайської шкіл, йому майже дві тисячі років. Це мистецтво ґрунтується на ретельному вивченні природи людського тіла і працює на основі стимуляції життєвої енергії за допомогою натискання на канали життєвої енергії сен сіп (або прани).

Тайський масаж має потужний оздоровчий ефект, навіть якщо ви пройшли всього кілька сеансів. Покращується загальний стан усього організму, нормалізується тиск, проходить головний біль. У Таїланді існують цілі методики лікування тих або інших захворювань за допомогою тайського масажу – наприклад, так тут лікують дітей із ДЦП.

mandry 60.indd

При монастирі Ват По існує найвідоміша в Таїланді школа тайського масажу. Потрапляючи до Бангкока, обминути Ват По неможливо, це одна з головних пам’яток міста. Тому варто викроїти час для того, щоб потрапити ще і в цю монастирську школу – на сеанс масажу.

Мій улюблений вид тайського масажу – це foot massage (масаж ніг). Перебуваючи у Таїланді, я роблю його щодня по вечорах. Ця приємна процедура знімає втому ніг, накопичену за день (адже будь-якому туристові доводиться ходити дуже багато!), розслабляє, піднімає настрій і дарує відчуття того, що у вас раптом з’явилися нові ноги. Є сеанси по 30 хвилин, а є й по годині. Середня ціна у вуличному салоні – 5-10 доларів (залежно від часу). Перед початком сеансу масажист обов’язково «відчує» ваш стан, деякі майстри уміють навіть міряти тиск, поклавши руку на пульс. Зазвичай масажують не лише стопи, а й усю ногу, і на десерт – плечі й потилицю.

Дуже приємними є розслаблюючі масажі шиї та голови. А ось класичний тайський масаж всього тіла – річ вельми жорстка. Готуйтеся до того, що вас буквально в’язатимуть у вузли, а інколи навіть ходитимуть по вашому тілу ногами. При всій зовнішній тендітності тайців, масажисти – люди міцні, з дуже сильними руками. Потрапиш до такого – не випустить. Зате гарантовано поставить всі кісточки і хребці у правильне положення.

Завершення масажу – це завжди розтирання особливими аюрведичними кремами, до складу яких входить ментол, що надає відчуття прохолоди, легкості й свіжості. У будь-якому салоні вам запропонують також традиційний манікюр і педикюр (за допомогою паличок апельсинового дерева).

Особливе задоволення – похід у готельний SPA-салон, надто ж в острівних готелях, де SPA-салони розташовані прямо на пляжі й усі процедури роблять під гуркіт хвиль. У SPA-салоні вам запропонують різні пакети послуг. Наприклад, тайську сауну, трав’яне обгортання всього тіла плюс година тайського масажу.

Або ж комплекс найрізноманітніших процедур з догляду за обличчям. Тут використовують лише натуральні інгредієнти, приготовані при вас, – фрукти, трави, олії. Є навіть комплекс заходів для необережних туристів, що згоріли на сонці, – вам запропонують спеціальне обгортання, що охолоджує, знімає жар і неприємні відчуття. А жінкам різного віку особливо сподобається квіткова ванна.

У тайських жінок прекрасне волосся й шкіра, тому що вони використовують для догляду за собою плоди тамаринда. У SPA-салоні вам запропонують скраби і маски з нього.
Похід у SPA-салон– це чудова нагода попіклуватися про себе, коли умілі руки пестять кожну клітинку твого тіла, ти оточений турботою, вдихаєш дивні аромати, п’єш трав’яний чай, а в кінці процедури ще й можеш отримати у подарунок натуральне мило або баночку олії.

На даний час Таїланд займає одне з провідних місць у світовому списку напрямів для SPA-відпочинку. Майстерність тайських масажистів визнають у всьому світі, а деякі зірки шоу-бізнесу наймають цих майстрів у штат своєї гастрольної команди, аби відновлювати сили після концертів. Отож, до Таїланду можна і треба їхати не лише за екзотикою і пляжами, але й за красою та здоров’ям!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

19 + eight =